بعضی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان
به گزارش وبلاگ عینک آفتابی شیک، بیماریهای دهان و دندان از شایع ترین بیماریهای عفونی انسان است. تغییر عادات و رژیم غذایی، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان بی توجهی نسبت به اهمیت وسلامت دندانها از مهمترین علل ابتلا به بیماری های دهان است .

تب خال
به تب خال تاول تب هم می گویند اما لزوما در اثر سرما خوردگی و تب به آن مبتلا نمی شوید بلکه سرما و خوردگی تب آن را تحریک می نماید.ویروسی که تب خال به وسیله آن انتقال پیدا می نماید در اثر تماس های نزدیک با افرادی که به آن مبتلا شده اند و بوسه و ظروف مشترک منتقل می گردد.
کرم ها و پمادهایی وجود دارد که می تواند باعث بهبودی سریع گردد.ارگ به صورت مکرر به این گونه زخم ها مبتلا شدید باید به پزشک مراجعه کنید .تب خال یکی از شایع ترین مسائل دهان است.
پرزهای سیاه بر روی زباناین شرایط بدون درد زمانی اتفاق می افتد که برجستگی های کوچک بر روی زبان ایجاد می گردد که در نتیجه رشد باکتری ها بر روی زبان است که باعث می گردد پرزهای روی زبان سیاه رنگ گردد.
در اثر مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ممکن است این شرایط ایجاد گردد .برای درمان می توانید روی زبان را مسواک بزنید. در بخی مواقع هم ممکن است به دارو احتیاج باشد.
آفتتا بحال علت به وجود آمدن این تاول های دردآور در کنار دهان پیدا نشده است.
بعضی از دلایل احتمالی می تواند شامل استرس، کمبود بعضی از ویتامین ها وتغییرات هورمونی باشد.
آفت می تواند بر روی زبان، اطراف گونه ها هم ایجاد گردد. ممکن است برای حدود یک تا دو هفته طول بکشد تا آفت درمان گردد. برای درمان آفت می توان به پزشک مراجعه کرد و از بعضی دارو ها و محلول ها برای درمان می توان یاری گرفت. 1
سیاه شدن لثهچند عامل وجود دارد که باعث تیره شدن لثه ها می گردد از جمله: سیگار کشیدن، ژنتیک، عوارض پزشکی، پر کردن دندان و بهداشت ضعیف دندان ها باعث این بیماری می گردد.
رنگ سیاه لثه ها بر اثر تجمع ملانین ها به وجود می آید و افزایش این رنگدانه ها منجر به سیاه شدن لثه می گردد.
بیماری ها یخاصی از قبیل آدیسون و سندروم پوتز جگر باعث تیره شدن لثه ها می گردد و این بیماری به وسیله رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان به وجود می آید.و داروهایی از قبیل ضد مالاریا، ضد افسردگی و مینوسیکلین باعث سیاه شدن لثه ها می گردند.
برفکیکی دیگر از بیماری های شایع دهان برفک می باشد. برفک در نوزادان و افراد مسن شایع می باشد. عواملی چون دیابت، سیستم ایمنی ضعیف، دارویی خاص به نام کورتیکواستروئید باعث تشدید و آغاز این بیماری می گردد و برای پاک کردن این ضایعات در دهان منجر به درد می گردد و بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.
علائم برفک در دهانبرجستگی های سفید رنگ روی زبان، گونه، لثه و لوزه ها
خونریزی به هنگام برداشت توده ها
درد در محل برجستگی ها
پوست خشک و ترک خورده در دهان
مشکل در بلعیدن غذا
بچه ها نیز دچار علائمی از قبیل کج خلقی، مشکل در تغذیه و بهانه گیری می گردد.
دندان قروچهدندان قروچه عبارت است از عادت ساییدن دندان ها. عنوان قروچه معمولاً در خواب رخ می دهد ولی ساییدن یا کوبیدن دندان ها در طول روز نیز شایع است. دندان قروچه مداوم ممکن است باعث خوردگی لثه ها و استخوان های حمایت نماینده از آن ها در دهان گردد. یکی از علائمی که ممکن است در آلودگی با کرم تنیا ساژیناتا دیده گردد نیز بروکیسم یا دندان قروچه در بچه ها است. دندان قروچه کاملا به صورت غیر ارادی و ساییدن دندان و گره خوردن دندان ها به هم در طول روز یا هنگام خواب صورت می گیرد.
علائم بیماری دندان قروچهاز بین رفتن مینای دندان
ترک خوردن دندان
شکستگی دندان
از بین رفتن برجستگی های دندان های عقبی
سر درد
لق شدن دندان
درد گردن
تحلیل لثه
بی خوابی
زخم
درد در قسمت گونه ها
صدا در هنگام باز و بسته کردن فک
گوش درد 2
پوسیدگی دندانپوسیدگی، کرم خوردگی یا سوراخ شدن دندان زمانی رخ می دهد که پلاک مدت زمان طولانی روی دندان باقی بماند. پلاک فیلم چسبناک باکتریایی است که در اثر خوردن مواد غذایی قندی یا نشاسته ای ایجاد می گردد. تمام گروه های سنی در معرض پوسیدگی دندان هستند، اما بچه ها و سالمندان بیشتر مستعد این بیماری دندان هستند.
چطور از پوسیدگی دندان پیشگری کنیم: به پلاک فرصت ندهید! دندان ها را خمیردندان فلوراید مسواک بزنید و روزی یک بار نخ بکشید. اگر درمان فیشور سیلانت به محض درآمدن دندان های دائمی انجام گردد، یاری قابل توجهی به جلوگیری از پوسیدگی دندان خواهد نمود. سالمندان دچار مشکل خشکی دهان باید به طور مرتب تحت فلوراید درمانی قرار بگیرند و از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده نمایند.
عفونت دندان (آبسه دندان)پالپ داخل دندان (مغز دندان) که حاوی عصب های دندان است، گاهی در اثر پوسیدگی یا صدمه آسیب می بیند یا عفونی می گردد. کانال عصب که پالپ را به نوک ریشه متصل می نماید، نیز ممکن است عفونت کند. پوسیدگی عمیق یا ترک خوردن دندان نیز راه را برای ورود باکتری ها باز می نماید.
چکار کنیم: اگر داخل یا اطراف دندان درد داشته باشید، درمان عصب کشی (روت کانال) انجام می گردد. دندانپزشک پالپ را خارج می نماید، اتاق پالپ و کانال عصب را تمیز می نماید، سپس دندان را پر می نماید. در خاتمه دندانپزشک دندان را با پرسلین یا روکش طلا مهر و موم می نماید.
تیره شدن دندان هابد رنگ شدن دندان پس از آسیب دیدگی دو علت اصلی دارد: یا دندان کوشش می نماید که از عصب محافظت کند یا دندان در حال مردن و از بین رفتن است. اگر دندان در حال محافظت از عصب باشد، تیره تر از دندان های کناری می گردد. اگر رنگ دندان مانند رنگ کبودی و خون مردگی (از صورتی تا خاکستری) شده باشد، به این معنا است که دندان به احتمال زیاد مرده است.
چکار کنیم: معمولاً ضروری است که دندان عصب کشی و پس از آن روکش گذاشته گردد. گاهی نیز چاره ای جز کشیدن دندان باقی نمی ماند. اگر دندان آسیب دیده شیری باشد، می توان آن را به حال خود رها کرد تا بیفتد.
ساییدگی مینای دندانمسواک زدن شدید و قرار گرفتن در معرض مواد اسیدی، عمدتاً در اثر نوشیدن آب مرکبات یا نوشابه، باعث ساییدگی سطح دندان می گردد و آن ها را شفاف یا بدرنگ می نماید.
چکار کنیم: دندان در صورت لزوم با مواد باندینگ ترمیم می گردد. اما برای پیشگیری از آسیب دیدگی بیشتر باید عادت های خود را تغییر دهید. اگر نوشیدنی عامل تغییر رنگ دندان است، نوشیدنی را جرعه جرعه با نی بنوشید و سپس دندان را مسواک بزنید، آدامس بدون قند بجوید یا دهان را با آب زیاد شستشو دهید. اگر مشکل ناشی از مسواک زدن نامناسب باشد، دندان ها را با مسواک نرم یا برقی به روش صحیح و با ملایمت مسواک بزنید.
حساسیت دندانحساسیت دندان زمانی بروز می یابد که سرما، گرما یا مواد اسیدی عصب های دندان را تحریک کند. ساییدگی سمنتوم و مینای دندان باعث می گردد که مواد حساسیت زا با توبول های دندان تماس پیدا کند، در نتیجه عصب دندان تحریک می گردد و درد آغاز می گردد. پوسیدگی، بیماری لثه، ترک خوردن دندان و ساییدگی مینای دندان از عامل های حساسیت دندان به شمار می رود.
چکار کنیم: استفاده از ژل فلوراید یا خمیردندان درد مربوط به حساسیت را از بین می برد. دندانپزشک دندان حساس را با روکش یا مواد باندینگ می پوشاند. پیوند (گرفت) لثه نیز برای پوشاندن ناحیه حساس ناشی از تحلیل لثه ضروری است.
سرطان دهانتوده بدون درد، قرمز کمرنگ و کوچک درون دهان نخستین علامت سرطان دهان است. دندانپزشک سرطان دهان را به راحتی با معاینه و لمس اطراف دهان، سر و گردن غربالگری می نماید.
چکار کنیم: سیگار کشیدن را ترک کنید و از دندانپزشک بخواهید که غربالگری سرطان دهان را در هر ویزیت انجام دهد. حتی افرادی که بیشتر یا تمام دندان های خود را از دست داده اند، نیز باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایند تا از مناسب بودن دندان مصنوعی خود مطمئن شوند، تحریک مزمن یکی از عامل های خطر سرطان دهان محسوب می گردد. 3
پی نوشت:
1.www.beytoote.com
2.www.mobindentalclinic.com
3.www.daniel-rouge.com
منبع: راسخون